Zorg
De overheid en publieke dienstverleners in Nederland zorgen dagelijks voor een hoog niveau van preventieve en curatieve gezondheidszorg. Voor burgers is deze zorg vaak van vitaal belang. Of het nu gaat om jeugdzorg, thuiszorg, ouderenzorg, gezinszorg, om intramurale of extramurale zorg, om zorg in een ziekenhuis, in een verpleeghuis of psychiatrisch centrum: goede, beschikbare zorg voor iedereen is een zaak van sociale rechtvaardigheid, die alle burgers raakt. Daarvoor zetten politici, bestuurders, managers en professionals zich in. Een integere zorgorganisatie is een waarborg voor goede zorg voor iedereen.
Governance & Integrity helpt zorginstellingen om zich zo in te richten dat zij voortdurend en met beleid recht doen aan mensen (patiënten, cliënten, verzorgers, zorgprofessionals) en instanties (overheden, verzekeraars, leveranciers) met wie en voor wie zij werken. Moreel juist oordelen en handelen, een zorgvuldige preventieve en repressieve rechtsbescherming en een werkend integriteitssysteem dragen bij aan een zorgorganisatie waar zorgverleners op kunnen bouwen en patiënten en cliënten op kunnen vertrouwen, dat hun leven en welzijn in goede handen is.
Governance & Integrity heeft twintig jaar ervaring met het werken aan de integriteit van organisaties in het publieke domein van Nederland. Meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Een betere zorg voor iedereen leidt niet tot minder, maar tot meer morele vragen. Bestuurders moeten beslissen over een rechtvaardig aanbod bij een toenemende vraag; professionals moeten morele keuzes maken in zorgverleningen behandeling. G&I helpt met de inrichting van een moreel leerproces in de zorgorganisatie waardoor moreel verkeerde keuzes afnemen, morele stress vermindert, en de organisatie als geheel van morele vragen leert.
Waar rechten van betrokkenen in de zorg in het geding zijn, kunnen deze ook geschonden worden. Corruptie, fraude, intimidatie, ongewenste intimiteiten en seksueel geweld komen ook in de zorg voor. Daarnaast kan nalatig of ondeskundig handelen grote gevolgen hebben voor betrokkenen. G&I helpt met het inrichten van een preventieve en repressieve handhaving die beschermt tegen het risico op en zorgt voor een zorgvuldige opvolging bij (vermoedens van) integriteitschendingen.
Acute problemen vragen om acute hulp. G&I Zorg biedt ondersteuning bij het onderzoek van complexe morele vragen die zich onverwacht aandienen, bij (vermoedens) van schendingen die om een snel en zorgvuldig antwoord vragen, en bij verstoringen in collegiale relaties waar het voldoende recht doen aan elkaar in het geding is.
G&I heeft een ruime ervaring bij het ondersteunen van instellingen in zorg variërend van de jeugd-en gezinszorg tot ouderenzorg, zoals o.a. Family Justice Centers, Centra voor Jeugd en Gezin, Jeugdbescherming, GGD-artsen en intramurale zorg.
Professionals
Ruud Meij
Partner G&I
Adviseur en trainer
Ruud Meij is filosoof en co-founder van Governance & Integrity. Hij studeerde cultureel werk in Eindhoven en filosofie in Nijmegen en Amsterdam.
Hij heeft ruime ervaring op het brede werkterrein van Governance & Integrity bij een veelheid aan organisaties, met het accent op het begeleiden van morele leerprocessen. De laatste jaren legt hij zich meer toe op onderwijs en publieke gezondheidszorg.
Dorien Jeltema
Adviseur en Trainer
Dorien studeerde Algemene, Pedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam en was werkzaam als beleidsadviseur en projectleider jeugdbeleid bij de gemeente Amsterdam. Vanaf 2008 tot 2014 heeft zij als directeur mee gebouwd aan het vormgeven van G&I Nederland als organisatieadviesbureau.
Mede door haar ervaring in zowel de overheid als in de jeugdzorg is haar sterke kant het vertalen van de theorie naar wat integriteitsbeleid en moreel oordelen voor mensen in de dagelijkse praktijk betekent.
Teun Willemse
Adviseur en trainer
Hij studeerde filosofie en geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Bij Governance & Integrity verzorgt hij de training morele oordeelsvorming en begeleidt hij morele beraden.
Daarnaast specialiseert hij zich in het ontwikkelen van moresprudentie – de inzichten die voortkomen uit het systematisch bespreken van morele kwesties. Zo is hij betrokken bij het ontwikkelen van moresprudentie over privacy-dilemma’s in de zorgsector.
Peter van Hengel
Trainer
Peter van Hengel studeerde geneeskunde in Leiden en volgde de opleiding tot longarts in Dordrecht en Den Haag.
Morele vraagstukken en integriteitsissues zijn er in de zorg te over, zowel op direct patiënt gerelateerd gebied als op organisatie niveau. Werken aan integriteit via training en advies biedt de mogelijkheid daarbij op alle niveau’s in de zorg van betekenis te zijn.
Bram Vat
Trainer en adviseur
Bram Vat is organisatieadviseur en heeft de afgelopen 25 jaar als onderzoeker, interimmanager en strategisch adviseur gewerkt in de publieke sector op het gebied van HRM, organisatieontwikkeling en integriteit.
Hij heeft een sterke drive om publieke organisaties te ondersteunen om te komen tot een integere organisaties waar recht wordt gedaan aan de belangen van organisatie, de professionals, klanten en samenwerkingspartners.
Jelle Smits
Trainer
Jelle werkt in de GGZ en studeerde filosofie (ethiek van bedrijf en organisatie) aan de Universiteit van Tilburg. Hij heeft oog voor de menselijke kant van de publieke sector, maar ziet ook de kracht van een goed werkend systeem. De combinatie van praktijkervaring en abstracte kennis maken dat hij hiertussen scherpe verbanden kan leggen.
Zijn kracht als trainer is het creëren van een veilige setting waarin mensen over hun eigen grenzen leren denken en zo op een bredere wijze naar de wereld kijken.
Marnix van der Zalm
Trainer
Marnix is Staats-en Bestuursrechtelijk opgeleid bij de Rijksuniversiteit Utrecht en volgde een bedrijfskundige opleiding aan het Instituut voor Bedrijfskundige Opleidingen (IBO).
Sinds 2007 houdt hij zich als zelfstandig trainer, coach en assessor bezig met de relatie tussen motivatie, mentale vermogens en het morele oordeel en hij ziet het als zijn missie om mensen van morele verontwaardiging naar een deugdelijk moreel oordeel te helpen.
Karl Parisius
Trainer
Karl is klinisch epidemioloog en docent Mondzorgkunde. Naast zijn werkzaamheden in het onderwijs is hij actief in diverse gebieden binnen het werkveld.
Als trainer Morele Oordeelsvorming levert Karl een bijdrage aan de integriteit binnen overheidsinstanties, onderwijs- en zorginstellingen. Zijn multiculturele achtergrond en beheersing van het Papiaments maken het mogelijk om, zowel in Europees als Caribisch Nederland, vraagstukken vanuit verschillende culturele perspectieven te benaderen.
Henk Peerenboom
Trainer
Henk heeft jarenlange ervaring binnen de maatschappelijke dienstverlening, reclassering en jeugdbescherming. Hij heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een adviseur op tactisch en strategisch niveau op het gebied van organisatieverandering, kwaliteitsbeleid en professionele ontwikkeling binnen deze werkvelden.
Vanuit een groeiend besef dat integriteit deze gebieden met elkaar verbindt en bovendien van cruciaal belang is binnen zorg en welzijn, heeft hij zich in 2017 verbonden aan G&I.